Απόκριες στη Γερμανία

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Το διάστημα αυτό ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Στη Γερμανία το καρναβάλι έχει μεγάλη παράδοση, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, με πρωτεύουσα την Κολωνία, όπου γιορτάζεται με παρελάσεις και πολύ κέφι μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Στις μεγάλες πόλεις, όπως χαρακτηριστικά στην Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Μάιντς, βγαίνουν στους δρόμους μικροί και μεγάλοι γλεντζέδες και καρναβαλιστές με ευφάνταστες μεταμφιέσεις και παρελάζουν με διακοσμημένα άρματα. Το έθιμο προέρχεται εν μέρει από την εποχή του Barock, όπου μασκαρεύονταν σε καθημερινή βάση, γιατί πίστευαν ότι με τέτοιου είδους τελετουργικά μπορούσαν να διώξουν την κρύα σεζόν του χρόνου.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν ρεπό από τις δουλειές τους και λαμβάνουν μέρος στις μεγάλες παρελάσεις της Καθαράς Δευτέραςhttps://rp-online.de/nrw/karneval/karneval-warum-heisst-der-rosenmontag-rosenmontag_aid-21303129 από τις 11:11 το πρωί. Παράλληλα πραγματοποιούνται αποκριάτικες συναντήσεις, γιορτές και άλλες εκδηλώσεις. Στη Γερμανία η περίοδος του καρναβαλιού γενικότερα ονομάζεται πέμπτη εποχή (fünfte Jahreszeit).

Ωστόσο, οι μέρες του καρναβαλιού δεν είναι επίσημες αργίες και θεωρούνται κανονικά εργάσιμες. Πολλές επιχειρήσεις όμως, έχουν ορίσει ειδικούς κανόνες για τις μέρες αυτές, ειδικά στην περιοχή του Rhein-Main, και δίνουν την δυνατότητα στους εργαζόμενούς τους να πάρουν ρεπό, ώστε να μπορούν να απολαύσουν και να γιορτάσουν τις μέρες του καρναβαλιού.

Ποιες πόλεις αξίζει να επισκεφτεί κανείς:

Γερμανικές πόλεις με φημισμένο καρναβάλι:

  • Köln
  • Düsseldorf
  • Mainz
  • Frankfurt
  • Aachen
  • Suttgart
  • Nürnberg
  • Cottbus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *